reede, 19. märts 2010

Sakala tee matk


14.03. toimus selleaastane Sakala tee matk. Tegemist on igaaastase üritusega alates aastast 1961, kus matkajad läbivad C.R.Jakobsoni tee endisest Vanaõue postijaamast tema kodutalu Kurgjani. Tee kogupikkus on umbes 12 kilomeetrit. Seekord oli ka ilmataat matkajate poolt. Mõnus oli jalutada talvisel metsateel ja nautida võrratut vaadet. Meie jaoks oli organiseeritud 2 vahepeatust, kus saime kergelt janu kustutada ja keha kinnitada. Matka huvitavamaks tegemisel olid kaasatud retkejuhid, kes rääkisid huvilistele tee ajaloost ja läbitavatest kohtadest. Lumesadu tabas meid ainult viimasel kolmandikul, kuid see andis matkale eksootikat juurdegi. Matkata võis nii suuskadel kui jalgsi. Jalgsimatk kujunes küll mõned kilomeetrid pikemaks, sest osa rada polnud jalgsi läbitav.
Kolme tunni pärast jõudsimegi sihtpunkti Kurgjale. Igastahes, Jakobson oli oma talu rajanud kaunisse kohta! Kahjuks ainult jäi talle seal elamise aeg väheseks – ainult 8 aastat. Puhkasime veidi ja sõime maitsvat hernesuppi. Enne auhindade loosimist sai tutvuda taluloomadega. Eriti kogusid vaatajaid endale märtsis ja veebruaris sündinud lambatalled. Ja siis viiski buss meid Kurgjalt Vanaõuele, kust jätkasime oma koduteed.

Läbitud punktid ja puhkekohad: 1)Luidete puhkekoht (Navesti luidete kaitsealal), 2)Maltssaare puhkekoht (150 aasta vanustel mändidel on vaigutusjäljed. Läbitakse endine Maltssaare küla, kuhu tsaariajal said saunikukohad Vene – Jaapani sõjast tagasitulnud soldatid)
3)Kabelimägede puhkekoht (Põhjasõja ajal ehitati siiia lähedale kabel), 4) Saeveski metsaonn (endine metsavahi kordon, mis ehitati 1811. C.R. Jakobsoni jalapuhkamise koht rännurajal, 5) Mullasamba puhkekoht (Viljandi-, Pärnu- ja Järvamaa piiride kokkusaamiskoht)
Allikas: Sakala tee matkarada. Tekst Hilda Leppik, Triinu Keevend

Kommentaare ei ole: