teisipäev, 4. mai 2010

Lugemisaasta 2010


Cristel Karits. Dollari hind. Avameelne päevik Ameerikast. Ersen 2009
Keskealine naine läheb USA-sse tööle, et muutuda "rahamasinaks" koju jäänud tütrele ja kohati ka igasugu raskustega võitlevale abikaasale. Kas raha kaalub üles inimliku läheduse puudumise? Minategelane Veronika korra küll mainib, et väline hiilgus pole miskit, kuid ise ometigi tegutseb risti vastupidi. Irooniliselt on peaagu iga päeviku sissekande juures toodud ära ka dollari kurss krooni suhtes, enamasti ikka langevas trendis (1998-2004). Sama võib öelda ka kodu (eesti) pereelu kohta - mured ja probleemid aina kasvavad, kuid karusellilt mahaastumine, isegi vaatamata enamasti ebameeldivale tööle, on Veronika jaoks võimatu. Mitte, et ta vahetpidamata hädaldaks, vaid ta võtab oma elu kui paratamatust (kas igaüks on oma õnne sepp?). Mida suurem summa kroonides silme ees terendab, seda mõnusam ja seda õnnelikumad kõik nagu peaksid olema...
Päeviku autorile tuleb sellegipoolest au anda, et ta on andnud ajakirjanikule kasutamiseks oma avameelse päeviku, tahtmata ise hiljem isegi lõpptulemusele pilku heita. Tulemus on siinjuures huvi ja põnevusega loetav, igastahes huvitavam kui nii mõni teine "elulooraamat". Kõik nimed on muutmata, kaasa arvatud paar kohtumist Maire Aunastega .
Võib - olla on analoogse stsenaariumi puhul - ema lahkub pikaks ajaks pere juurest - ka teistsuguseid tagajärgi - ei tea. Kuid need, kes sellist sammu kavatsevad, peaksid enne küll veel üheksa korda järgi mõtlema. Oma meelerahu ja laste igakülgse arengu huvides.
Loe lisaks siit:

Kommentaare ei ole: